Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Η υπόθεση του ζεόλιθου στα Πετρωτά του Έβρου ξεπέρασε τα όρια τις κοροϊδίας.

Η υπόθεση του ζεόλιθου στα Πετρωτά του Έβρου ξεπέρασε τα όρια του νομού Έβρου και της Περιφέρειας και πλέον με το θέμα ασχολείται ήδη εισαγγελέας και σε λίγο καιρό θα απασχολήσει και την ολομέλεια της Βουλής. Η επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σταμάτησε, όταν υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα όπως είχε γράψει πριν αρκετό καιρό το e-evros.gr ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι συνδέεται με «δεσμούς αίματος» με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία και τροφοδοτεί τη χώρα μας με ζεόλιθο.

Εξαιτίας όλων αυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας ο οικονομικός εισαγγελές Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος και ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός ματαίωσαν επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Εβρο, τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει το ορυκτό αυτό σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ και πριν την παρέμβαση του εισαγγελέα, η υπόθεση απασχόλησε τη δικαιοσύνη, καθώς ο Γιάννης Μανιάτης μήνυσε τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης και κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET.

Ωστόσο η υπόθεση «μπήκε στο αρχείο» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας, καθώς δεν προέκυψε ευθύνη του κ. Σώκου, αλλά αντίθετα κρίθηκε ότι νομίμως προέβη σε απευθείας μίσθωση του λατομείου στην εταιρεία GEOVET, τον Μάιο του 2011.