Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Η κοινωνία, όμως, είναι σε αναμόχλευση.

Μια ολόκληρη κοινωνία, σε διάφορες στάθμες ανοχής, υπομονής και κατανόησης, παρακολουθεί την πορεία του πρωθυπουργού προς την ενηλικίωση. Είναι μια αναγκαστική περίοδος, εξαιρετικά επιζήμια ως προς τα άμεσα οφέλη της χώρας, αλλά ενδεχομένως χρήσιμη, αν θελήσει να δει κανείς τον μελλοντικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Εάν ο κ. Αλ. Τσίπρας εννοεί ότι θέλει να προβιβαστεί στο κλαμπ των ενηλίκων της Ευρώπης και να καλύψει το αβαθές της κοινωνικής και πολιτικής εμπειρίας του, με μεγάλες ταχύτητες πριν βυθιστεί και άλλο η χώρα, τότε θα πρέπει να ανανεώσει τους εσωτερικούς συνομιλητές του. Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, είναι να μην το εννοεί, αλλά να επιδιώκει τις εντυπώσεις ή να το εννοεί, μεν, αλλά με λανθασμένη ανάγνωση του περιβάλλοντος.

Η κοινωνία, όμως, είναι σε αναμόχλευση. Οπως στη δεκαετία του 1980 είδαμε ισχυρές ανακατατάξεις στην κοινωνική κλίμακα, έτσι και τώρα παρατηρούμε μεταβολή της παραδοσιακής πυραμίδας. Μόνο, που τότε, στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν ισχυρά κίνητρα μέσω νέων προνομίων για ταχύτατη κοινωνική κινητικότητα. Σήμερα, υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή διαδικασία μεταβολής των όρων εξαστισμού. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας όχι μόνο κινήθηκαν πτωτικά αλλά αυτοβούλως, πλέον, αυτοπροσδιορίζονται με πιο προλεταριακούς όρους, συγκροτώντας για πρώτη φορά μια συμπαγή, όσο και ετερόκλητη, τάξη μετακινούμενων αστών που αναζητούν να στεγαστούν ιδεολογικά.

Αυτή η κρίσιμη μάζα, που έδωσε και τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε διαρκή – εσωτερική– κινητικότητα. Εξ ορισμού, τα στρώματα που μετακινούνται με μεγάλες ταχύτητες (όπως και στη μεγάλη διαδικασία εξαστισμού πριν από 30 χρόνια επί ΠΑΣΟΚ) χαρακτηρίζονται από συντηρητισμό που καλύπτεται επιδερμικά από άγνοια των κανόνων. Είναι η σφραγίδα της ελληνικής κοινωνίας από το 1980 και μετά. Αν ο πρωθυπουργός κινηθεί προς τη συγκρότηση ενός νέου κύματος εξαστισμού, στεγάζοντας τους νέους προλετάριους, τους ιδεολόγους αριστερούς και την απολιτίκ ελίτ που πάντα προσκολλάται σε κάθε εξουσία, τότε θα έχουμε μια νέα, σημαντική σε εύρος, επανασύνθεση της κοινωνικής κλίμακας. Θα πρέπει να περιμένουμε, για μια ακόμη φορά, να περάσει και αυτή η κοινωνική φουρνιά όλες τις παιδικές και εφηβικές ασθένειες. Μαζί με τον πρωθυπουργό.