Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Πέραν όσων έπεισε στις εκλογές και ίσως όχι όλων, δεν μπορεί να τραβήξει ψηφοφόρους.

Οι σκληρές αποφάσεις περιλαμβάνουν μέτρα που ακουμπούν για μια ακόμη φορά, μισθωτούς και συνταξιούχους.
Και ο κόσμος αγανακτεί. Αγανακτεί και αντιδρά. Φωνάζει. Από την άλλη όμως δείχνει και να κατανοεί πως δεν γίνεται διαφορετικά. Εδώ που φτάσαμε και με το πιστόλι στον κρόταφο (ίσως είναι αυτό που είχε ο ΓΑΠ τότε στο τραπέζι και του το πήραν οι δανειστές) τα περιθώρια ελιγμών είναι συγκεκριμένα.
Αυτό δεν είναι αυθαίρετο. Αν δει κανείς τις δημοσκοπήσεις που είδαν το σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας θα το καταλάβει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Πέραν όσων έπεισε στις εκλογές και ίσως όχι όλων, δεν μπορεί να τραβήξει ψηφοφόρους. Και είναι ενδεικτικό πως οι δημοσκοπήσεις βγήκαν μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Όπου, υποτίθεται, έδωσε το στίγμα του σχετικά με το τι πρεσβεύει.
Οι πολίτες δεν πείσθηκαν ότι έχει εναλλακτική πρόταση. Ότι δηλαδή αυτά που λέει είναι εφαρμόσιμα ή ότι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία.
Έχουν άλλωστε τρομάξει από αυτά που τους είχε τάξει ο ΓΑΠ, τον οποίο δείχνει να αντιγράφει ως προς την τακτική που είχε ακολουθήσει πριν γίνει πρωθυπουργός. Όπως και από το γεγονός πως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα φέρονται να καθορίζουν και την τακτική του.
Για το λόγο αυτό δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις κάποια θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Ασχετα αν στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα μέτρα δεν έχουν ανακοινωθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Δηλαδή στο γεγονός ότι δεν έχει… πονέσει ακόμη ο πολίτης από αυτά.
Και μόνο από αυτά που ακούγονται θα έπρεπε το ανάθεμα να έχει μετατραπεί σε έκφραση, έστω και μέσω των δημοσκοπήσεων αυτών. Αντιθέτως οι πολίτες δείχνουν να τηρούν μια στάση αναμονής για να δουν πού θα πάει το θέμα. Αν θα υπάρξει κάποια βελτίωση ή αν θα υπάρξουν δείγματα έστω ανάκαμψης.
Όχι βέβαια για πολύ. Ούτε φυσικά αυτό σημαίνει πως δεν θα αντιδράσουν και δεν θα εκφράσουν την αντίθεσή τους για όσα συμβαίνουν. Αυτό θα γίνει αλλά δεν θα αφήσουν κάποιους να το καπηλευθούν για μικροκομματικούς λόγους.