Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Βγήκε λειψός στο ζύγι...

Βγήκε λειψός στο ζύγι...
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε προχθές εξετάσεις ενώπιον του εκλογικού σώματος. Ηταν η πρώτη του συνέντευξη σε κύριο Μέσο Ενημέρωσης. Απέναντι είχε δύο έμπειρους δημοσιογράφους που, ομολογουμένως, δεν του «χαρίστηκαν». Επί μία και μισή ώρα τον ανέκριναν με ερωτήσεις σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, καθώς προσπαθεί να καταλάβει την παρούσα πολιτική κατάσταση.
Για να αξιολογήσουμε την «επίδοση» του κ. Τσίπρα πρέπει να τη δούμε σε σχέση με τον υποτιθέμενο στόχο, που, προφανώς, ήταν να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να κυβερνήσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι «καθηλωμένες» σε ποσοστά που εξασφαλίζουν την πρώτη θέση, αλλά όχι την αυτοδυναμία. Η δε αποδοχή του κ. Τσίπρα και του κόμματός του υπολείπεται του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης σε σχέση με τη δυνατότητα αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της Ελλάδας που είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας.
Αν αυτός ήταν ο στόχος του κ. Τσίπρα κατά την προχθεσινή πρώτη μείζονα συνέντευξη, πρέπει να συμπεράνουμε ότι απέτυχε. Ο λόγος είναι ότι δεν έδειξε να καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ επιθυμητού και εφικτού. Ως γνωστόν, η διάκριση αυτή και η ικανότητα σύγκλισης μεταξύ των δύο είναι το χαρακτηριστικό της επιτυχίας ενός πολιτικού και ενός κόμματος. Το κριτήριο, προφανώς, δεν είναι το τι επιθυμούμε, αλλά αν μπορούμε να το επιτύχουμε. Και όταν η επιτυχία αυτή δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από επιθυμίες, συμφέροντα και συμπεριφορές άλλων, τότε οι δικές μας επιθυμίες και υποσχέσεις αποκτούν φιλολογικό μόνο χαρακτήρα. Ο λόγος του κ. Τσίπρα σίγουρα ευχαρίστησε το κομματικό του ακροατήριο και ιδιαίτερα το 40% του Αριστερού Ρεύματος.
Δεν καθησύχασε, όμως, τη μάζα των ανησυχούντων «νοικοκυραίων» που φοβούνται για τις καταθέσεις τους, ή όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα «τα βγάλει πέρα» αν υποστεί τον στραγγαλισμό ρευστότητας τον οποίο μας «υπόσχονται» οι «δανειστές» αν δεν τηρήσουμε ήδη αναληφθείσες υποχρεώσεις μας ως χώρα. Το «δεν φοβάμαι τη Μέρκελ» μάλλον φόβισε παρά εντυπωσίασε το ποσοστό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει. Οι υποσχέσεις για 13ο μισθό μάλλον θυμίζουν τον 7ο ουρανό στον οποίο πετούν αφελείς και παραπλανημένοι. Ο κ. Τσίπρας «εμετρήθη, εζυγίσθη», αλλά μάλλον βγήκε? «λειψός». Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι σημαντικές.