Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Συνήθως τις εκλογές τις χάνουν οι κυβερνήσεις και δεν τις κερδίζει η αντιπολίτευση

Στην πολιτική, τέτοιου ή άλλου χαρακτήρα διλήμματα δεν είναι άγνωστα. Αλλοτε έχουν «πιάσει» και άλλοτε όχι. Πάντως, το να βάζει σε δίλημμα την κυβερνητική σταθερότητα, για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, η ίδια η... κυβέρνηση, δεν είναι συνηθισμένη πρακτική.Αντίθετα, η αντιπολίτευση συνηθίζει να συνδέει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με επίσπευση των εθνικών εκλογών.
Υπ' αυτή την έννοια, δεν ξέρουμε πόσο «σοφό» είναι η κυβέρνηση να μετατρέπει σε «δημοψήφισμα» για την... ίδια τις ευρωεκλογές, με τη λογική προφανώς να περιορίσει την «χαλαρή ψήφο».
Εξάλλου, καλό είναι να θυμηθούμε κι εκείνη την παλιά πολιτική ρήση, ότι συνήθως «τις εκλογές τις χάνουν οι κυβερνήσεις και δεν τις κερδίζει η αντιπολίτευση». Με άλλα λόγια το διακύβευμα της κυβερνητικής επιτυχίας και σταθερότητας κρίνεται κυρίως από τον δικό της «βίο και πολιτεία», τη δική της πολιτική και τον τρόπο που την εισπράττει η κοινωνία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει δείξει όχι αμελητέα ωριμότητα.
Oλα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κατανοεί τις δυσκολίες της χώρας, από την άλλη όμως θέλει αλλαγές πολιτικών, χωρίς βέβαια ο τόπος να οδηγείται σε περιπέτειες.
Η λογική λέει ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών, από μόνο του, ακόμα και αν δεν είναι νικηφόρο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν οδηγεί αυτομάτως σε πρόωρες εκλογές. Εκτός αν διαπιστωθεί μεγάλη δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα, με τη συνδυαστική συνεκτίμηση βέβαια και άλλων παραγόντων.
Βέβαια λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που όλοι μεγιστοποιούν τις προσπάθειες για ένα όσο το δυνατόν γι' αυτούς καλύτερο αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστες οι υπερβολές και οι τεχνητές εντάσεις... Ψυχραιμία!