Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Οι Ούγγροι συνταξιούχοι π.χ. θέλουν να… δαγκώσουν στο λαρύγγι τους σοσιαλιστές οι οποίοι βάσει των εντολών του ΔΝΤ τους έκοψαν εντελώς τη 13η σύνταξη, το Δώρο Χριστουγέννων. Τι πείρα να μεταφέρει από εκεί ο Γ. Παπανδρέου; Μόνο πείρα προς αποφυγήν υπάρχει!

Ανάλογα συμπεράσματα θα βγάλει αν κοιτάξει και προς τη Ρουμανία, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου από το ΔΝΤ. Τα αποτελέσματα; Από 7% αύξηση που είχε το ΑΕΠ της χώρας το 2008, καταβαραθρώθηκε σε μείωση 8% το 2009 που ήρθε το ΔΝΤ!

Σε πολιτικό επίπεδο δύο δεξιές κυβερνήσεις έπεσαν στη Ρουμανία το φθινόπωρο και η σημερινή δεν αισθάνεται καθόλου καλά, καθώς το ΔΝΤ την έχει διατάξει να μειώσει κατά… 100.000 τους δημόσιους υπαλλήλους! Προσφάτως αποφάσισε να απολύσει και 10.000 εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους της χώρας και φυσικά αναμένεται να γίνει κόλαση.

Προς γενική απεργία οδεύουν και οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί, καθώς η κυβέρνηση τους… έφαγε μισθούς πολλών μηνών, για να βελτιώσει τα νούμερα που παρουσιάζει στο ΔΝΤ και τώρα θέλει να τους ξεπληρώσει όσα τους έκλεψε σε… τρία χρόνια! Τι να την κάνει τέτοια πείρα ο Γ. Παπανδρέου;
Παρ' ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο, τίποτα νεώτερο δεν υπάρχει για το Σχέδιο ''Καλλικράτης''.Και όσο η όλη διαδικασία καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην αλλάξει τίποτα (σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον) και οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου να γίνουν με το υπάρχον καθεστώς.
Επίσημα βέβαια η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Σχεδίου.Και λογικά δεν είναι δυνατό να κάνει πίσω, τα προβλήματα όμως που υπάρχουν είναι μεγάλα.Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν ότι δεν υπάρχει το αναγκαίο Σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση και δεν συμφωνούν στο να διατεθούν από το ΕΣΠΑ τα απαιτούμενα κονδύλια, όπως είχε προγραμματίσει η Κυβέρνηση.Και πραγματικά μοιάζει σχήμα οξύμωρο, το να ψαλιδίζεις απο τη μία το 13ο και το 14ο μισθό και να διαθέτεις από την άλλη τέτοιο ποσό, για κάτι που ακόμα βρίσκεται στη θεωρία...
Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είχε δοθεί στην ΚΕΔΚΕ, το χωροταξιακό τμήμα του Σχεδίου, για να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε μέσα στο Μάιο να ψηφιστεί από τη Βουλή, για να μπορέσει να εφαρμοστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.Μέχρι τώρα όμως, το χωροταξιακό δεν έχει δοθεί και, σύμφωνα με τις φήμες που ακούγονται, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί στις 15 Μαϊου.Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα.Το πρώτο σενάριο, που φαίνεται να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότηετες, είναι ότι οι Δήμοι θα παραμείνουν (σ' αυτή τη φάση) όπως ακριβώς έχουν και θα εφαρμοστεί μόνο η αλλαγή των Περιφερειών (για να μην φανεί ότι η Κυβέρνηση κάνει ολοκληρωτικά πίσω).Το δεύτερο σενάριο είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει ακριβώς το χωροταξιακό που έχει προτείνει η ΚΕΔΚΕ, το οποίο χωρίς ουσιαστικά δημόσια διαβούλευση (καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν εκ των υστέρων αντιρρήσεις) θα ψηφιστεί μέσα στο Μάιο.
Τέλος υπάρχει και το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί τον Μάιο διαφοροποιημένο (από την πρόταση της ΚΕΔΚΕ) χωροταξιακό και θα αναβληθούν τον Μάρτιο του 2011 οι δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την εφαρμογή του αλλά και να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται.Αυτό το σενάριο φαίνεται να είναι και το λιγότερο πιαθανό, στην περίπτωση όμως που επικρατήσει τίποτα δεν μπορέι να αποκλειστεί