Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

0ι μέρες περνούν και η απειλή της χρεοκοπίας επιστρέφει εκ νέου.

Με την τροπή που λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το μυστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, δεν χωρούν αμφιβολίες για τις προθέσεις που είχε η παρούσα κυβέρνηση. Το σχέδιο ήταν σχιζοφρενικό και ανεφάρμοστο, αλλά το δράμα είναι ότι υπήρξε. Επιφυλάξεις όμως υπάρχουν και για τις επιλογές της κυβέρνησης εφεξής καθώς η απροθυμία διαχείρισης της κατάστασης οδηγεί με έναν περίεργο τρόπο σε νέο αδιέξοδο και ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ενώ όμως οι μέρες περνούν και η απειλή της χρεοκοπίας επιστρέφει εκ νέου, το Μέγαρο Μαξίμου αντί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να αφήσει τα μισόλογα ασχολείται με τους αντάρτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν βάζει τέλος στα σενάρια της καταστροφής. Η παρακρατική δράση του πρώην υπουργού Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις δικές του εξομολογήσεις, δεν έγινε στο κενό ούτε χωρίς συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Αυτό συνιστά μείζον ζήτημα για τη χώρα και ως εκ τούτου ο κ. Αλέξης Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ευθέως και αναλυτικά για το θέμα πριν οι αποκαλύψεις τον παρασύρουν. Αν ο κ. Βαρουφάκης έχει δίκιο, τότε μιλάμε για κανονική εκτροπή και απόπειρα καταδολίευσης του λαού με αμαρτωλές προθέσεις. Αν πράγματι ο πρωθυπουργός εννοεί τη στροφή στη λογική και θέλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε σχέση με το παρανοϊκό plan B του υπουργού του, τότε έχει καθήκον να αποκαλύψει την αλήθεια και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί δεν τον έστειλε σπίτι του από τον Μάρτιο οπότε και γνώριζε τη δράση του.
Η φοβία με την οποία αντιμετωπίζει το Μαξίμου την τρελή πορεία Βαρουφάκη μοιάζει να κρύβει μυστικά και η στάση του πρωθυπουργού δεν μπορεί να είναι ενοχική έναντι οιουδήποτε. Η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι εκβιασμών και εσωκομματικού παρασκηνίου σε μια δημοκρατική χώρα. Ο τραγέλαφος του ΣΥΡΙΖΑ και η αμηχανία του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την απώλεια ελέγχου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας προκαλεί σειρά από παρενέργειας για το μέλλον και παράγει κινδύνους για την ισορροπία του τόπου. Η αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει την ηγεσία της κυβέρνησης εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα και πρέπει να απενεργοποιηθεί. Το πρόβλημα και η λύση του δεν λέγεται ούτε Βαρουφάκης, ούτε Ζωή, ούτε Λαφαζάνης, αλλά Αλέξης Τσίπρας.