Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνες.

Σε πείσμα όλων όσοι προέβλεπαν την κατάρρευση της Ελλάδας, την άτακτη χρεοκοπία, το ξέσπασμα κοινωνικών ταραχών και την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, η χθεσινή ημέρα απέδειξε ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, με τις δυσβάστακτες θυσίες του ελληνικού λαού, παραμένει ζωντανή και μπορεί να σταθεί όρθια.
Οσο κι αν αμφισβητείται το μέγεθος του πλεονάσματος, όσο κι αν ασκείται κριτική για το πώς επιτυγχάνεται, δεν μπορεί να ακυρωθεί η πραγματικότητα. Η επίτευξη του πλεονάσματος είναι το μεγάλο κλειδί που θα μπορέσει να ξεκλειδώσει το κρίσιμο, για την επιβίωση και ανασύνταξη της χώρας, θέμα της ρύθμισης του χρέους.
Από διαφορετική αφετηρία ξεκινά τώρα η πανεθνική προσπάθεια για τη διεκδίκηση από τους εταίρους και τους δανειστές μιας γενναίας ρύθμισης του χρέους, ώστε να σταματήσει να αποτελεί τη μόνιμη λαιμητόμο πάνω από τη χώρα, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ανάκαμψης.
Μόνον κάποιοι κερδοσκόποι και όσοι μικροκομματικά επένδυαν σε αποτυχία της χώρας, δεν αντιμετωπίζουν στις πραγματικές διαστάσεις της τη χθεσινή επιτυχία της χώρας. Προφανώς και δεν λύθηκε χθες το πρόβλημα του ανέργου, του συνταξιούχου, του υπαλλήλου που είδε να καταρρέουν τα έσοδά του.
Προφανώς δεν υπάρχουν αυτόματες λύσεις ούτε κάποιοι γενναιόδωροι φίλοι της Ελλάδας που περιμένουν κρυμμένοι κάπου περιμένοντας το αίτημα για να διαγράψουν το χρέος της και να της δωρίσουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Χθες έγινε ένα πρώτο μεγάλο, δύσκολο βήμα, ώστε πλέον με ψηλά το κεφάλι η Ελλάδα και με γεμάτη τη φαρέτρα των επιχειρημάτων να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της.
Ας μην ξεχνάμε το παλιό σύνθημα της Αριστεράς: Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνες. Το ίδιο ισχύει και για το χρέος.