Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γνωρίζουν πως ο κόσμος δεν αντέχει.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός αλλά και οι δύο αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προσπαθούν να κλείσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ κρατώντας κάποιες κόκκινες γραμμές. Διότι γνωρίζουν πως ο κόσμος δεν αντέχει. Κατανοούν τη δύσκολη θέση των πολιτών. Αν κάποιος υποστηρίζει το αντίθετο μάλλον πέφτει έξω.
Είναι βέβαιο πως γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως το κάνουν γιατί δεν θέλουν να πάνε κόντρα στους εταίρους – δανειστές. Δύσκολο τουλάχιστον να το χωνέψει κάποιος. Είναι βέβαιο άλλωστε πως το πολιτικό κόστος που υφίστανται από αυτές τις αποφάσεις είναι δυσβάστακτο. Το συμπέρασμα που προκύπτει, φυσικά όχι για όλους, είναι ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Πώς άλλωστε να εξηγηθεί για παράδειγμα η στάση του κ. Φ. Κουβέλη. Κάλλιστα θα μπορούσε να πει δεν συζητώ. Και να επιχειρήσει την πολιτική εκμετάλλευση της θέσης αυτής. Το ίδιο και ο Β. Βενιζέλος.
Έστω και αν δυσκολεύεται λόγω της θητείας του στην κυβέρνηση ΓΑΠ και των αποφάσεων που έλαβε και ο ίδιος ως πρώην υπουργός Οικονομικών. Οπότε θα επανέλθουμε σε ένα ερώτημα που έχουμε ξαναθέσει. Έχουν τρελαθεί και θέλουν να βάλουν εναντίον τους πολίτες. Δεν θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην πολιτική; Δεν γνωρίζουν πως αν αποτύχουν ή αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο θα έχουν σοβαρό πρόβλημα; Το γνωρίζουν. Αυτό είναι βέβαιο. Το γνωρίζουν και μάλιστα καλά. Όμως τότε τι συμβαίνει; Είναι απλό, ξέρουν πως αν δεν υλοποιήσουν βήμα βήμα τη στρατηγική που έχουν χαράξει δεν μπορούν στη συνέχεια να διαπραγματευτούν.
Πλέον το βλέπουν μέσα από τις κινήσεις που εξελίσσονται στο εξωτερικό. Βλέπουν και τον… τσακωμό ΔΝΤ και Ε.Ε. Βλέπουν πως αν καθυστερήσουν κι άλλο το παιχνίδι θα χαθεί. Ήδη ξένοι οίκοι άρχισαν να ομιλούν και πάλι περί πτώχευσης της Ελλάδας. Την ώρα μάλιστα που είχαν αρχίσει να κινούνται όλα προς μια θετική κατεύθυνση. Ουσιαστικά τα παίζουν όλα για όλα. Επενδύουν στο μέλλον. Διαφορετικά δεν εξηγείται η στάση τους. Πολύ δε περισσότερο του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, την πλήρη εικόνα. Αυτά βέβαια δεν αναιρούν το δυσβάστακτο βάρος που καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός. Δυσβάστακτο στην κυριολεξία. Χωρίς να μπορεί με κανένα τρόπο να ωραιοποιηθεί. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι. Και να σκύψουν τουλάχιστον πάνω από τις ευπαθείς ομάδες.