Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Τα παλικαράκια της φακής


Το μπόι των πολιτικών μετριέται στη φουρτούνα. Στην κρίση. Οταν όλα πηγαίνουν καλά, το επάγγελμα του πολιτικού είναι ίσως το... δεύτερο «επικερδέστερο» στον κόσμο. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν όλα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά. Αφορμή για τον προβληματισμό αυτόν έδωσαν τα όσα παρακολουθεί άφωνη η κοινή γνώμη. Ο Νίκος Χουντής, με μια θαρραλέα, όπως νομίσαμε αρχικά, κίνηση, αποφάσισε να παραιτηθεί διαφωνώντας με το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Σε μια πράξη συνέπειας που ταιριάζει σε έναν αριστερό, ο κ. Χουντής μάλιστα δεν παραιτήθηκε μόνο από τη θέση του υπουργού. Παραιτήθηκε και από βουλευτής.
Μετά μάθαμε ότι ο κ. Χουντής θα συνεχίσει την καριέρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, διαδεχόμενος ως επιλαχών τον Μ. Γλέζο. Η συνείδησή του μέχρι εκεί φθάνει. Να καυχιέται ότι δεν ψήφισε το Μνημόνιο που έφερε το κόμμα του, δραπετεύοντας και απολαμβάνοντας τον μισθό σε ευρώ και τα υπόλοιπα προνόμια του ευρωβουλευτή (του ίδιου κόμματος). Οχι ότι θα κλάψει το υπουργείο Εξωτερικών, μια και η δραστηριότητά του περιορίστηκε στο εξάμηνο σε εθιμοτυπικές συναντήσεις με πρέσβεις που υπηρετούν στην Ελλάδα, συνήθως τριτοκοσμικών χωρών. Εκείνων από τις οποίες είχαν πείσει την κυβέρνηση ότι θα έσπευδαν να βοηθήσουν. Ηταν και ο άλλος βουλευτής. Ο πρώην δημοσιογράφος της κομματικής «Αυγής». Ο Νίκος Φίλης. Κατήγγειλε το πραξικόπημα που έγινε εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, εναντίον του πρωθυπουργού, και κατέδειξε τα εγκλήματα της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας. Και με επιθετικό ύφος, απειλώντας θεούς και δαίμονες, ανακοίνωσε ότι θα... ψηφίσει και θα επικυρώσει με την ψήφο του το αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της Μέρκελ και του Σόιμπλε εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα.
Τη συμφωνία δηλαδή που συνυπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Για τον Βαρουφάκη έχουν ειπωθεί σχεδόν όλα. Η Ελλάδα τον πλήρωσε ακριβά και ο κ. Τσίπρας θα τον πληρώνει από δω και πέρα. Αλλά είναι και τα άλλα παλικάρια. Εκείνα που ονειρεύονται τον σοσιαλισμό της δραχμής. Ανεπάγγελτα ανθρωπάκια, δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα, δεν τολμούν να παραιτηθούν από υπουργικές θέσεις, από τη βουλευτική έδρα, από τον τρόμο της αεργίας.
Θα καταψηφίσουν το Μνημόνιο της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν, αλλά θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν, λένε... Με όλα αυτά τα παλικαράκια της φακής (και της δραχμής), τελικά αυτή η Αριστερά δεν θα καταφέρει ούτε την παρένθεσή της να κλείσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου