Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Παρωδία τέλος


Η παρωδία που ζήσαμε το τελευταίο εξάμηνο ως κυβέρνηση της υπερήφανης διαπραγμάτευσης φαίνεται πως κάπου εδώ τελειώνει χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για το τι θα ακολουθήσει. Ασχέτως του πότε και πώς η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως την ξέραμε δεν υφίσταται καθώς έχει ήδη χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα την αντικαταστήσει. Η... μεγάλη του γένους παραμυθία, που κόστισε αρκετά δισ. επιπλέον στη χώρα, ευτυχώς την τελευταία στιγμή έκανε στροφή και όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια κάποια ελπίδα διάσωσης.
Η διάσπαση του κυβερνητικού μετώπου και τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παράπλευρες απώλειες της συμφωνίας, που όμως δεν είναι προβλέψιμο ακόμη πώς θα εξελιχθούν. Σε κάθε περίπτωση τώρα είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός έναντι των εταίρων και δανειστών προκειμένου να πάρει ανάσα ο τόπος. Μένουν ακόμη πολύ δύσκολες τεχνικά και πολιτικά αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εντός ελαχίστων ημερών και αυτό απαιτεί ικανότητες που δεν ξέρουμε αν υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα στην πορεία ψήφισης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Μετά από αυτές τις άμεσες πρωτοβουλίες που θα έχουν τη στήριξη της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια κανονική κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να υλοποιήσει το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου και της ολοκλήρωσης του πακέτου διάσωσης. Περιθώρια διαφυγής από αυτή την αδήριτη ανάγκη δεν υπάρχουν και γι' αυτό επιβάλλεται σύνεση και ρεαλισμός ώστε να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ικανών και αξίων που θα κληθούν να εφαρμόσουν το πιο φιλόδοξο σχέδιο αλλά και το μόνο που εξασφαλίζει την προστασία της χώρας. Το μόνο βέβαιο στην παρούσα φάση είναι ότι κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα ισχυρή μοιάζει να υπάρχει αρκεί να μη σπαταληθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές.
Ο ΑΛ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να συνεργαστεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και να πετύχει την εθνική συνεννόηση που επιβάλλουν οι δραματικές στιγμές για τον τόπο χωρίς την αλαζονεία που επέδειξε ως τώρα και την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του. Κατά τα λοιπά, είναι δική του υπόθεση να αναζητήσει τα λάθη που τον έφεραν ως εδώ και ποιοι τον συμβούλευσαν καταστροφικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου