Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο κίνδυνος του ατυχήματος


Την εικόνα δύο αυτοκινήτων που τρέχουν το ένα πάνω στο άλλο με υπερβολική ταχύτητα και οι οδηγοί τους ελπίζουν ότι ο άλλος θα είναι εκείνος που θα κάνει τον ελιγμό την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση, θυμίζει εν πολλοίς η σχέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Γερμανία. Ο Αλ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή έθεσε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και το Βερολίνο απάντησε χθες με το γνωστό σημείωμα που αποκάλυψε το Reuters, για την ανάγκη άμεσης τήρησης όλων των δεσμεύσεων και «ταφή» των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν ολίγοις όλοι τα ζητούν όλα και τα ζητούν τώρα! Αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν σε αυτή τη θέση, η μετωπική θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί την 28η Φεβρουάριου, οπότε και λήγει η παράταση που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας και να κάνει τις εθνικές εκλογές.
Το ερώτημα είναι το εάν θα στρίψει κάποιος εκ των δύο... οδηγών και το ποιος θα είναι αυτός. Εάν πρόκειται για μπλόφα, τότε ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι υπαρκτός. Εάν όχι, τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή καθώς η μετωπική δεν θα αποφευχθεί με τις γνωστές συνέπειες για την ελληνική οικονομία καταρχήν και εν συνεχεία για την Ευρωζώνη. Ο Αλ. Τσίπρας, ως ο δανειζόμενος και ως ο έχων το πιο άμεσο πρόβλημα, θα πρέπει άμεσα να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Εάν θα επιμείνει δηλαδή σε μια λογική σύγκρουσης ή θα ξεκινήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας να πετύχει όσα περισσότερα μπορεί.
Το στίγμα των προθέσεών του θα το μάθουμε όλοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ξεκινούν το Σάββατο. Εκεί θα φανεί εάν επιθυμεί να στείλει κάποιο μήνυμα συμβιβασμού στους εταίρους της χώρας, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την κοινοβουλευτική του ομάδα για μια στροφή στον ρεαλισμό ή θα επιμείνει στη «σκληρή» και αταλάντευτη γραμμή. Να σημειωθεί ότι δύο 24ωρα μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή ακολουθεί το Εurogroup και την επομένη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου