Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Είναι αυτές ενδείξεις ότι βγαίνουμε από την κρίση;


Μπορεί οι εικόνες που έχουμε όλοι μας τον τελευταίο καιρό να είναι αυτές των απεργιών στα λιμάνια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των αγροτικών κινητοποιήσεων στις εθνικές οδούς.
Οι εικόνες κατοχής στο κέντρο της Αθήνας, με εκατοντάδες συμπολίτες μας να στέκονται στην ουρά για να πάρουν δωρεάν δυο πατάτες, ένα λάχανο και δυο αγγούρια.
Εικόνες γκρίνιας, απελπισίας και απόγνωσης από τους φόρους που συνέχεια αυξάνονται, από τα εισοδήματά μας που συνεχώς μειώνονται και από τα ρεκόρ της ανεργίας που πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο!
Ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται. Η οικονομία μετά τη δόση-μαμούθ δίνει την εντύπωση ότι σταθεροποιείται. Οι μισθοί έκαναν πιο ελκυστικές τις επενδύσεις για τους ξένους, ενώ κάποιοι άρχισαν να αγοράζουν και ελληνική γη (Κασσιόπη) για να την αξιοποιήσουν τουριστικά.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις πόλεις για τα χωριά τους με στόχο να επικεντρωθούν στη γεωργική παραγωγή και να αλλάξουν τρόπο ζωής. Το ελληνικό λάδι, το ελληνικό τυρί, το ελληνικό κρασί αρχίζουν βήμα βήμα να κερδίζουν έδαφος στις ξένες αγορές - η Αμερική ανακάλυψε το ελληνικό γιαούρτι!
Είναι αυτές ενδείξεις ότι βγαίνουμε από την κρίση; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Κι αν δεν υπάρξουν κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις που να κάνουν σαφές ότι η ρόδα της οικονομίας έχει αρχίσει να κινείται, δεν θα είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη έρχεται. Ομως όλα δείχνουν ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και η χώρα γλίτωσε τη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου