ΔΕΝ πέρασαν πολλές ώρες από τις επίσημες διαβεβαιώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής για την εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο Προσφυγικό και οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται, την ίδια στιγμή που η τραγωδία κορυφώνεται. Τα σχέδια για νέους φράχτες, πραγματικούς ή άτυπους, διαδέχονται το ένα το άλλο. Από την Ουγγαρία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβενία και από κοντά οι άλλες χώρες του «βαλκανικού δρόμου».
ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ η ίδια κατάσταση, σήμα κατατεθέν στον ευρωπαϊκό χάρτη θα γίνουν τα τείχη. Ηδη καταμετρώνται δεκαέξι συνολικά συρματοφραγμένα σύνορα. Μένει μία εβδομάδα έως την επόμενη συνάντηση των ηγετών για να βρεθούν λύσεις που εκκρεμούν. Να διευκρινιστούν εκκρεμότητες που παραμένουν. Κυρίως, όμως, να ληφθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων. Ακόμη και με την επιβολή κυρώσεων.
ΔΙΟΤΙ το θλιβερό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βρίσκεται μόνο στην ανικανότητα συμφωνίας για την κατανομή των προσφύγων. Ακόμη πιο θλιβερή είναι η αδυναμία συμμόρφωσης σε ανθρωπιστικές τελικά αποφάσεις. Που λαμβάνονται, μάλιστα, χωρίς «βέτο», ομοφώνως, στο επίσημο τραπέζι.
ΕΔΩ δεν πρόκειται απλώς για μη εφαρμογή κάποιων επιμέρους αποφάσεων. Αλλά για την ίδια την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Τους πυλώνες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το διακύβευμα.
ΩΣ ΠΡΟΣ αυτό, παρά τις αδυναμίες, τα λάθη και τις καθυστερήσεις της, παρά τις συνθήκες κρίσης με την αδυσώπητη λιτότητα και τον δημοσιονομικό εφιάλτη, η ελληνική κυβέρνηση έχει μια κατεξοχήν θετική συμβολή. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου «παράξενες συμμαχίες» οι συμπτώσεις θέσεων της χώρας μας με το Βερολίνο της Α. Μέρκελ.
ΑΠΟ την επόμενη Σύνοδο Κορυφής ας ελπίσουμε ότι θα ληφθούν μέτρα ανάλογα με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου