Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Στη ζωή έτσι και στην πολιτική σημασία δεν έχει τι λέει κανείς, αλλά τι κάνει.

Μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί άλλα να λένε κι άλλα να κάνουν. Κάτι βέβαια που δεν ισχύει για όλους, αλλά είναι γνωστό ότι «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Προσωπικά, ωστόσο, τον διαχωρισμό αυτόν αρνούμαι να τον αγνοήσω. Πιστεύω ότι «τα χλωρά» τη δικαιούνται τη διαφοροποίησή τους από «τα ξερά». Μόνο που ο διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνεται με απλή αίτηση ή έστω και απαίτηση, αλλά με την κατάθεση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων.
Οι κυβερνώντες έχουν επανειλημμένα διακηρύξει πως αυτοί δεν είναι σαν τους άλλους, πως αυτοί είναι «το νέο» και διαφέρουν από «το παλιό», πως είναι υπέρμαχοι της διαφάνειας και αδιάλλακτοι διώκτες της διαφθοράς και ό,τι άλλο συναφές περιλαμβάνεται στο σχετικό τροπάρι. Αλλά όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική σημασία δεν έχει τι λέει κανείς, αλλά τι κάνει. Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα.
Η απελθούσα πρόεδρος της επιτροπής που είχε την αρμοδιότητα ελέγχου των «πόθεν έσχες» δημοσιοποίησε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα τέσσερις υποθέσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούν εν ενεργεία υπουργούς. Απ’ όλους αυτούς μόνο ο Φλαμπουράρης παραδέχτηκε ότι περιλαμβάνεται στους τέσσερις για το γνωστό θέμα της εταιρείας του και τη μεταβίβασή της ή μη. Οι άλλοι σιωπούν. Και μαζί τους σιωπούν και τα κόμματά τους που πολύ βολικά ξεχνάνε τι έχουν πει για τη διαφάνεια και τη σχέση τους μαζί της.
Και φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δεύτερο εν ενεργεία υπουργό, ο οποίος δεν είχε περιλάβει επί δύο χρόνια στα «πόθεν έσχες» του ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Προσωπικά θα περίμενα να είχε κάνει ό,τι και ο Φλαμπουράρης. Να δηλώσει ότι αυτόν αφορά το θέμα και να δώσει και τις όποιες εξηγήσεις του. Δεν το έχει κάνει, όμως. Και δεν φαίνεται και διατεθειμένος να το κάνει. Οπως, άλλωστε, δεν δείχνει και το κόμμα του διατεθειμένο να τον εξαναγκάσει ή έστω να τον πιέσει να το κάνει.
Γι’ αυτό και θα επιμείνω. Δεν φτάνει να δηλώνουν κάποιοι ότι είναι καθαροί, πρέπει και να είναι και να το αποδεικνύουν οποτεδήποτε και απ’ οποιονδήποτε αμφισβητηθεί η «καθαρότητά» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου