Στον δρόμο της δοκιμασίας από σήμερα. Και όχι μόνο για τους πολίτες και ειδικότερα εκείνους που, όπως συστηματικά συμβαίνει σ' αυτόν τον τόπο, επωμίζονται μονίμως την ευθύνη της διάσωσης της οικονομίας από τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρεοκοπίας που μόνιμα μας απειλεί. Υπό δοκιμασία είναι και επίσημα πλέον και το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι αντιπολιτευόμενοι.
Αυτονόητο είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε και έκλεισε τη συμφωνία. Και το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα, που συνεπάγονται μεγάλα φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα βάρη ακόμη και για τους οικονομικά ασθενέστερους, θα αποτελέσει ασφαλώς κριτήριο για τις αντοχές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ικανότητά της να φέρει σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει.
Ούτε, όμως, και για τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης είναι εύκολες οι μέρες που ακολουθούν. Διότι μπορεί να μη θέλουν να μοιραστούν με την κυβέρνηση το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα που έρχονται, αλλά ούτε και θέλουν να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τι θα συμβεί, όμως, αν η υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποδειχθεί όσο συμπαγής χρειάζεται για να ψηφιστούν τα σκληρά μνημονιακά προαπαιτούμενα;
Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που οφείλουν να έχουν κατά νου κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι γι' αυτήν την πορεία που σήμερα αρχίζει. Περιθώρια για άλλα πισωγυρίσματα δεν υπάρχουν. Και η εμπιστοσύνη που ξαναρχίζουν να μας δείχνουν οι εταίροι και δανειστές μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κλονιστεί. Αυτή η Βουλή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να τους εμπνέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου