Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Στο Βερολίνο για λύση

Για δύο μήνες η κυβέρνηση ασκείται σε μια ακατανόητη επιθετική ρητορική, ενώ στην πράξη διαρκώς υποχωρεί, χωρίς όμως να επιτυγχάνει αυτά που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα. Φθάσαμε να κάνουμε όλους τους εταίρους εχθρικούς απέναντι στη χώρα και τις επιδιώξεις της, μέχρι του σημείου ακόμη και η Κύπρος να μην μπορεί να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μέσα σε ένα νέφος δηλώσεων που συχνά στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους σοβαρότητας γίναμε ο περίγελος του πλανήτη με τις κοτσάνες των υπουργών που δεν ξέρουν τι λένε και ορισμένων στελεχών που έχουν άλλη στρατηγική.
Από διολίσθηση σε διολίσθηση και από αμφισημία σε αμφισημία φθάσαμε και πάλι στο χείλος του γκρεμού με Μνημόνιο χωρίς λεφτά και τώρα η κυβέρνηση σε μια ακραία κίνηση «σκουπίζει» και τα αποθεματικά των Ταμείων που είναι ιερά και ουδείς έχει το δικαίωμα να... βάλει χέρι. Η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για άλλον παραλογισμό και ασκήσεις κομματικής παραμυθίας, διότι σε λίγο η βλάβη ενδέχεται να καταστεί ανήκεστος. Σε λίγες εβδομάδες, όπως επιμένουν οι γνωρίζοντες, θα είναι πολύ αργά για κινήσεις σωτηρίας.
Είναι συνεπώς επιβεβλημένο με κάθε τρόπο η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη στροφή προς τον ρεαλισμό και να δοκιμάσει στην πράξη τις δυνατότητες των όποιων διορθώσεων, αλλά να μη διαλύσει τον τόπο. Τέτοια εντολή δεν έχει λάβει και προφανώς δεν θα λάβει, όποιο τέχνασμα και αν σκαρφιστεί.
Το ραντεβού στο Βερολίνο και οι συζητήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να ανατρέψει τα δεδομένα αιφνιδιάζοντας θετικά, κόντρα στις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος του έως τώρα. Αν κινηθεί έξυπνα ίσως καταφέρει να ενσωματώσει στην πολιτική του την αναγκαία προσαρμογή με την πραγματικότητα που θα του δώσει χρήμα και χρόνο για να μπορέσει να ισορροπήσει σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο. Το προφανές είναι ότι δεν πάει στο Βερολίνο για να... αναμετρηθεί με το Τείχος, αλλά για να συνεννοηθεί και είναι λογικό ότι θα προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στο σημείο που βρίσκεται ο τόπος και τα πάντα κινούνται οριακά, κάθε λεπτό καθυστέρησης ισοδυναμεί με ακόμη ένα βήμα προς την καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου