Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Οι κοκορομαχίες και οι «Μπι Τζίδες»


Πραγματικά απορώ: τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση; Αφού χάθηκαν τρεις εβδομάδες σε πηγαινέλα, σούξου μούξου, συνθήματα, συμβολισμούς χωρίς καμία πράξη, φτάσαμε να είναι η χώρα με το ένα πόδι στον γκρεμό. Τα λεφτά όλα μαζί, Ταμεία, αποθεματικά, τα ψιλά στα γκισέ, φτάνουν για δυο-τρεις εβδομάδες και ξαφνικά βρίσκεται ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας: Εύσχημης υποχώρησης, έντιμου συμβιβασμού.
Οι τροϊκανοί θα λέγονται «Μπι Τζίδες» (εκ του Brussels Group-BG), θα μένουν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα θα έρχονται τα τσιράκια τους να «ανταλλάσσουν στοιχεία» με τους ομολόγους τους. Και ενώ περιμέναμε να ανοίξει τη στρόφιγγα της ΕΚΤ, άρχισε η κλωτσοπατινάδα με τη Γερμανία. Χθες βλέποντας ειδήσεις νόμιζες ότι είναι η παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Αφιερώματα στην Αντίσταση, στο έπος της Αλβανίας, στις θηριωδίες των ναζί. Αποστολές των καναλιών στο Δίστομο.
Συμπεριφέρεται η κυβέρνηση λες και βρίσκεται λίγο πριν από τον τερματισμό και καμώνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι είμαστε στην αφετηρία ενός ανηφορικού υπερμαραθώνιου. Η σύνδεση των Πολεμικών Αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου με την παρούσα διαπραγμάτευση δεν τρομάζει κανέναν, απλώς βαραίνει το κλίμα, κορυφώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης και ξοδεύει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο της χώρας. Το ελάχιστο που της έχει απομείνει. Ομως αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας το να επιστρατεύεται η υπόθεση των Αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Να σηκωθεί κουρνιαχτός με τον Σόιμπλε που πια δεν κρατά τα νεύρα του και να ανταποδώσει χαρακτηρισμούς πολύ χειρότερους από εκείνους του Λαφαζάνη, του Στρατούλη του Καμμένου εναντίον του ιδίου, της Μέρκελ και κάθε Γερμανού που πέρασε από την Μπούντεσταγκ. Για να βρεθεί η ευκαιρία για μια ακόμη κοκορομαχία με τον Σόιμπλε και να ξεχαστεί ότι και με τους θεσμούς μιλάμε και τους Μπι Τζίδες θα δεχθούμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τετραετές «μακροπρόθεσμο» τους δίνουμε. Σαν εκείνο το Μνημόνιο που θα τέλειωνε φέτος. Του δίνουμε «παράταση» μέχρι το 2019. Αλλά τους έχουμε στο χέρι. Στο τετραώροφο του Ινστιτούτου Γκαίτε όποτε θέλουμε μπορούμε να σηκώσουμε τη γαλανόλευκη? Αρκεί να δώσει το σύνθημα ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου