Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Ομως τα λάθη δεν διορθώνονται με νέα λάθη.

Οι ιθύνοντες του Ταμείου από την πρώτη περίοδο που ανέλαβαν δράση στην Ελλάδα δεν έκρυψαν ότι βασικός στόχος του προγράμματος ήταν ο αποπληθωρισμός. Δηλαδή η διαρκής μείωση εισοδημάτων (την οποία πέτυχαν) να προκαλέσει συμπίεση τιμών, όπου έπεσαν έξω, αφού η διαρκής αύξηση της φορολογίας και οι στρεβλώσεις στην αγορά κράτησαν στα ύψη την ακρίβεια. Τώρα είναι αργά για τα (υποκριτικά) δάκρυα του ΔΝΤ, αλλά και για νέα λάθη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την κριτική του στην κυβέρνηση πάνω στην παραδοχή του ΔΝΤ για το λάθος στον πολλαπλασιαστή, ζητώντας μάλιστα την προκήρυξη εκλογών. Ομως τα λάθη δεν διορθώνονται με νέα λάθη. Ο κ. Τσίπρας στο πρόγραμμά του προτείνει την επαναπρόσληψη χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Στελέχη του τάσσονται υπέρ της επανακρατικοποίησης του λιμένα που κατέχει η κινεζική Cosco και καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Επιτίθενται στην εγχώρια ολιγαρχία αλλά δεν εξηγούν ότι με την περαιτέρω γιγάντωση του κράτους, οι μόνοι που θα πανηγυρίζουν θα είναι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, που πάντα ξέρουν να τρυπώνουν σε προμήθειες και έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επαναφορά των μισθών και συντάξεων σε ύψη προ κρίσης, χωρίς όμως να πείθει ότι έχει ένα αξιόπιστο παραγωγικό μοντέλο που θα δημιουργήσει νέα εισοδήματα. Η μοναδική σωστή πρόταση για καταγραφή όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, γίνεται πράξη από την κυβέρνηση, που ήδη έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει σχετική ρύθμιση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Επομένως, μπορεί το ΔΝΤ να υποεκτίμησε τον πολλαπλασιαστή ύφεσης οδηγώντας την οικονομία στα τάρταρα, όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτιμά τις δυνατότητές του να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις για έξοδο από την κρίση. Η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει, για να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις και όχι να μπλοκαριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου