Οι αγανακτισμένοι της πλατείας Συντάγματος φαίνεται ότι ήδη έγειραν οριστικά την πλάστιγγα στις λαϊκές διαθέσεις: μόνο με θαύμα πλέον μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βγει πρώτο κόμμα σε πρόωρες εκλογές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ΝΔ αποκλείεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Για ποιο λόγο λοιπόν να προκηρύξει εκλογές ο Γ. Παπανδρέου, για να... χάσει την εξουσία; Κάτι τέτοιο είναι παράλογο - εκτός φυσικά αν κάποια στιγμή αποφασίσει να φύγει, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Κώστας Καραμανλής.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας θα ενισχύσει τις συμμαχίες του τόσο με τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρήσεις τους θα αγοράσουν ελληνικές κρατικές εταιρείες ή γη όσο και με τους ισχυρούς οικονομικούς ομίλους που θα επωφεληθούν από αυτές τις αγορές. Ευελπιστεί ότι προσωπικά ο ίδιος θα βγει πολιτικά ενισχυμένος μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Παράλληλα βέβαια το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα θα βουλιάζει όλο και βαθύτερα όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική και θα οδηγείται στον δρόμο της διαλυτικής εκλογικής συντριβής. Γεννιέται έτσι μια τεράστια αντίφαση - κατά πόσο είναι δυνατόν να ενισχύεται πολιτικά ως πρόσωπο ο Γ. Παπανδρέου κατά τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θα βουλιάζει στις προτιμήσεις του λαού. Αυτό είναι αδύνατον κατά τη δική μας άποψη, αλλά κατά τη γνώμη του πρωθυπουργού αυτό είναι εφικτό, ιδίως για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα που θεωρεί αναγκαίο για να ολοκληρώσει το κυβερνητικό του σχέδιο και κατόπιν να εγκαταλείψει την εξουσία, ενδεχομένως και τη χώρα.
Οι βουλευτές και οι υπουργοί βεβαίως που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική καριέρα τους στην Ελλάδα διαφωνούν με αυτή την πολιτική, αλλά προτιμούν να παραμείνουν βουλευτές υπερψηφίζοντας το Μνημόνιο παρά να διαγραφούν από τον Γ. Παπανδρέου αν το καταψηφίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου