Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δείγμα των ημερών οι τόνοι αυτοκριτικής που ακούγονται στο κοινοβούλιο, από τους μέχρι χθες ισχυρούς άνδρες που χάρασσαν την πορεία της χώρας. Η κοινωνία σε σύγχυση επιχειρεί να αντιληφθεί το βαθμό που την πλήττουν τα οικονομικά μέτρα, ενώ φανερά πλέον αμφισβητεί την καθεστηκυία τάξη και τους προβεβλημένους θεσμούς της.
Οι έλληνες για πρώτη φορά νοιώθουν συνολικά ότι το μέλλον είναι σκοτεινό και αυτό δημιουργεί ταραχή στο παρόν τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλάει πολύ συχνά για την ανάγκη να υπάρξουν πράξεις δικαιοσύνης, που θα δικαιώνουν το κοινού περί δικαίου αίσθημα, το οποίο παραβιάζονταν βάναυσα για περισσότερο από μια 15ετία.
Ο ίδιος επιχειρεί να κινητοποιήσει τους υπουργούς του και να εμφυσήσει στον κρατικό μηχανισμό ένα νέο πνεύμα, που ήταν άγνωστο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, όπου το πολιτικό σύστημα καλλιεργούσε μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις.
Η κρισιμότητα των στιγμών είναι φανερό ότι δεν γίνεται αντιληπτή από όλους τους υπουργούς με τον ίδιο τρόπο. Και αυτό εξάλλου εξηγεί την διαρκή κίνηση του Παπανδρέου, που με σημειολογικό τρόπο, θέλει να δώσει μήνυμα για την ανάγκη να τρέξουμε με γρήγορους ρυθμούς.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/05/blog-post_3015.html#ixzz0nzyOkf3R
Δύο λεπτομέρειες από την μέχρι τώρα επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού αποδεικνύουν το πνεύμα και το ήθος της νέας διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε όπως όφειλε την μητρική του γλώσσα. Αντιθέτως ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την Αγγλική γλώσσα και όχι τα ελληνικά την μητρική του γλώσσα (ή μήπως κάνουμε λάθος) και η μετάφραση γινόταν από τα αγγλικά στα τούρκικα.

Ένα ακόμα μελανό σημείο μέχρι και τώρα στην επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η μη τήρηση του πρωτόκολλου από τον φιλοξενούμενο μας αφού δεν κατατέθηκε από τον Ρ. Τ. Ερντογάν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι και να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η εικόνα αυτή στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι...
όσες φορές οι Έλληνες πολιτικοί επισκέφτηκαν επίσημα την Άγκυρα, η κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου της επίσκεψης. Παρά τις έντονες και συνεχόμενες αντιδράσεις σημαντικού μέρους του ελληνικού Λαού, ο νύν πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου όταν ήταν ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεως Σημίτη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχαν καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ.